NHL är som bekant världens bästa hockeyliga, en liga där stjärnorna trängs i princip i varenda femma. Vi tänkte här ta upp några av de största stjärnorna, med ett litet extra stort fokus på våra svenskar som är med och slåss i toppen av poängligan. Vi förutspår också vilka svenskar som har störst chans att vinna Stanley Cup denna säsong.

NHL är en liga som på senare år blivit jämnare och jämnare. När lönetaket kom till så att inte ett enda lag kunde sitta med alla stjärnor och dominera ligan så fick vi också se fler lag som tampas om att vinna titeln. Detta har förstås också gjort det svårare att tippa vinnare i matcherna. Om vi tar en titt på oddssajter så ser vi att det är i väldigt få matcher som lag är favorittippade gentemot det andra. Det är dessutom inte speciellt hög utdelning på oavgjorda matcher eftersom det är så många matcher som slutar just oavgjorda efter full tid. Det är helt enkelt en väldigt jämn serie där, om man tittar på tabellen bara ser att det är ett fåtal lag så som Buffalo och New York Islanders som redan halkat rejält bakom efter ungefär 30 omgångar.

Om vi istället ser till poängligan så ser vi att även denna säsong så är det Sidney Crosby som verkar vara den allra bäste spelaren. På sina 32 matcher har han hunnit med 43 poäng, ett snitt som endast hittills ryske Evgeni Malkin är i närheten av med sina 38 poäng på 30 matcher. Om vi ser till svenskarna så är det en rätt trevlig syn. Bland de 18 främsta så finns hela fem svenskar med där. Allra bäst har det hittills gått för en av ligans mest underskattade spelare, Alexander Steen. Även om poängproduktionen stagnerat något under de senaste veckorna så ligger han för närvarande tvåa i målligan med 20 fullträffar såhär långt. I den totala poängligan ligger han på en sjundeplats med 32 poäng, alltså även 12 assistpoäng förutom de 20 målen.

Om vi då ska se till vilket lag som har störst chans till att få lyfta bucklan framåt försommaren så ser det onekligen bra ut för de tre svenskarna som spelar i ligaledaren Chicago Blackhawks; Niklas Hjalmarsson, Johnny Odoya och Marcus Krüger. Laget har bara förlorat sex matcher av hittills och verkar ibland närmast oslagbara.