Svenska hockeyligan har spelats sedan säsongen 1975/76 och vi har sett många lag delta under alla dessa år. Ett par lag har dock haft väldigt liten eller sporadisk närvaro i ligan medan andra är mer eller mindre hushållsnamn och så nära förknippat med svensk hockey som det är möjligt att vara.

Endast två lag har varit med varje säsong sedan ligan startade och det är Brynäs och Färjestad. Brynäs har genom åren samlat på sig sex mästartitlar medan Färjestad har nio, vilket gör Färjestad till det mest vinnande laget i ligans historia.

Djurgården har sedan bara missat tre säsonger genom tiderna (76/77; 12/13; 13/14) och har lika många titlar som Brynäs med sex stycken. Därefter kommer MODO Hockey som uteblivit fyra säsonger, först 84/85 men sedan de tre senaste, och har två mästartitlar. Vi har också Frölunda som missat fem säsonger (från 84/85 till 88/89) och vunnit tre titlar.

Dessa fem lag kan historiskt sett kallas de mest konsekventa vad gäller åtminstone närvaron i ligan. Prestationsmässigt har de flesta lag haft både upp- och nedgångar under åren.

Efter dessa blir det lite mer sporadiskt med lag som kommit upp från Hockeyallsvenskan men senare flyttats ned igen. Exempelvis lag som Björklöven och Södertälje som båda tagit sig upp och flyttats ned igen fem gånger om sedan säsongen 75/76. Båda lag har dock en mästartitel var.

Leksand, Timrå och Rögle har alla gjort detta fyra gånger var men bland dem är det endast Södertälje som vunnit en titel. Vi har också haft lag som Örebro IK och Hamarby som endast spelat två säsonger i SHL och Väsby som har en enda säsong i ligan.

Sett till antalet säsonger spelade i ligan kontra antalet mästartitlar är dock det bäst presterande laget genom tiderna Växjö. De har varit med i ligan sedan säsongen 11/12 men har redan vunnit två titlar. Vilket betyder att de vunnit en fjärdedel av alla säsonger de spelat. För att exempelvis Färjestad skulle ha lika bra statistik hade de behövt ha vunnit två titlar mer än de för tillfället har.