Elitserien byter namn till Swedish Hockeyleague, SHL. Namnbytet är för att internationalisera ligan men även för att skilja sig från de andra sporterna i Sverige som använder sig av elitserien.  Att vänja om sig från att säga elitserien till SHL kan vara svårt, elitserien har funnits i hockeyn sen 1934/1935. Men det är det minsta problemet, det som kommer vara svårast är att vänja om sig från det tidigare slutspelsformatet. Det har ändrats markant, med fler lag i slutspelet än tidigare.

De nya regeländringarna: 

  1. De första 6 lagen i toppen går vidare till kvartsfinal på en gång.
  2. Lag kan inte välja varandra som tidigare i slutspelet, nu blir det istället att det bästa laget möter det sämsta. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9.
  3. Matchserien spelas bäst av tre.
  4. De två lag som vinner i dessa serier kvalificeras till kvartsfinal.
  5. Detta spelas mellan omgång 55 och den  första kvartsfinals omgången.

Tanken bakom dessa regeländringar är för att göra slutspelet mer intensivt. Många lag hamnar annars i kval-serie eller hamnar mitt emellan kval-serie och slutspel. 10:e och 9: plats var annars den plats för lagen som hamnade just där emellan och det kändes inte så meningsfullt. Nu däremot så kommer de att få spela precis som de på högre placeringar, nackdelen är att det kan vara svårt att slå de högre lagen. Men nu har de lagen åtminstone en större chans att göra det. En annan viktig regel som ändrats är högst antal icke-europeiska spelare som är tillåtna. Förr var det högst två stycken, men med säsong 2013/2014 så är det ingen sådan spärr längre. Detta leder till fler nordamerikaner och många tror att även det kommer att bidra till ett intensivare spel.