Vinterns sång sjungs för närvarande på sista versen och det har redan börjat att bli väsentligt mycket ljusare utomhus. För många innebär detta att våren är kommen, vilket per definition är korrekt. För andra  innebär det att det vankas slutspel.

NHL – Stanley Cup

NHL, eller National Hockey League är den högsta ligan i den nordamerikanska hockeyn och anses vara den bästa hockeyligan i världen. Regerande mästare är Chicago Blackhawks, medan det lag som tagit flest titlar är Montreal Canadiens med sammanlagt 24 Stanley Cup (22 sedan NHL bildades).

När NHL startade 1917 innehöll ligan endast fyra klubbar, men har med åren gradvis utökats till de 30 lag som spelar i ligan sedan säsongen 2000-2001. USA är representerat med 23 lag medan sju kommer från Kanada. Ligan är uppdelad i Eastern och Western Conference och under grundserien spelar lagen 82 matcher för att avgöra vilka åtta lag i varje grupp som går vidare till slutspelet och kampen om Stanley Cup.

Pokalen har fått sitt namn efter Kanadas generalguvernör Lord Stanley vilken 1892 skänkte priset att delas ut till det bästa amatörlaget i ishockey i Kanada. Tränare, ledare och spelare i det vinnande laget får alla sina namn ingraverade på pokalen och alla spelare får ta den med sig hem under en viss tid.

Vår/Slutspel

För hockeyälskare så är den roligaste tiden på året just våren. Det är då den långa grundserien slutligen avslutats och då det (förhoppningsvis) är dags för ens lag att göra upp i slutspelet om mästartiteln. Ett citat som både fans, ledare, journalister och spelare, frekvent brukar häva ur sig vid den här tiden är ”det är nu det roliga börjar”. För visst är det roligare. Skillnaden mellan match 39 i serielunken och den första matchen i slutspelet är som det heter ’som skillnaden mellan natt och dag’.

I NHL så kallas slutspelet för Stanley Cup, efter mannen som en gång i tiden skänkte bucklan som varje år delas ut till mästarna. Att vinna Stanley Cup sägs vara bland det allra svåraste man kan göra inom idrotten. Det finns ett antal svenskar som lyckats vinna, närmare bestämt 32 stycken, från Stefan Persson och Anders Kallur 1979/80 till Niklas Hjalmarsson, Marcus Krüger, Johnny Oduya, Viktor Stålberg som vann 2012/13.

St Louis favorittippat

Till detta års slutspel så verkar experterna tro att det är St Louis Blues som ska ses som favoriter att vinna Stanley Cup. Detta efter att man precis innan trading deadline, från Buffalo tradat till sig Buffalostjärnorna Ryan Miller och Steve Ott. Kanske är det på tiden med tanke på att laget faktiskt aldrig vunnit Stanley Cup fastän man varit med sedan ligans första expansion i slutet av 60-talet. I laget finns för närvarande tre svenskar; Alexander Steen, Magnus Pääjärvi Svensson och Patrik Berglund. Kanske är det dom som kommer att utöka antalet svenskar som vunnit Stanley Cup till 35 om allt stämmer för St Louis när slutspelet drar igång den 16:e april.